Nora kommun satsar på elbilar

Se upp! Här kommer Nora kommun, miljövänligt och tyst, i elbil. Nu  rullar två nya elbilar på gatorna, en tredje kommer inom kort.

- Vi testar elbilar för att få veta mer om hur det fungerar. I framtiden kommer vi säkert att ha fler elbilar i bruk, säger Roger Johansson som sköter inköp och skötsel av Nora kommuns bilpark.

- Det var dags för Nora att höja tempot i miljö- och klimatarbetet, säger Solveig Oscarsson(s), kommunalråd i Nora kommun. Socialdemokraterna tillsammans med miljöpartiet tog ett beslut i budgeten för 2017 att göra Nora kommun grönare och mer hållbar. Elbilarna är ett steg i den riktningen.

Nora kommun har idag ett 50-tal fordon. Förra året byttes 18 dieselfordon ut mot lika många hybridbilar, som alstrar sin egen eldrift och kopplar över till bensindrift över en viss hastighet.

- Erfarenheten av hybridbilarna är god, säger Roger Johansson, och nästa år hoppas vi kunna byta ut ytterligare tio dieselbilar mot hybridbilar.

Nu har Nora kommun tagit miljöfrågorna ett steg längre genom att även testa bilar som enbart använder sig av eldrift. Än så länge finns ingen laddstolpe med snabbladdning utan bilarna laddas på natten i vanligt eluttag. Elbilarna används för postutdelning och av it-verksamheten, snart kommer också Kommunreab och Tullbackagården att ha en elbil för att frakta hjälpmedel.

- Vi kommer förstås att utvärdera hur det fungerar, och om det finns några problem kopplat till eldriften, säger Roger Johansson. Men hittills är vi nöjda!

Informationsägare: Kommunförvaltningen
Sidan uppdaterad: 2017-08-30